Dobro došli

narcotics anonymous logo

Dobro došli

Tags :

Category : Razno

 

Ovaj pamflet je napisan kao odgovor na neka od vasih pitanja u vezi programa Narcotics Anonymous. Nasa poruka je vrlo jednostavna: Mi smo pronašli način da živimo bez uzimanja droga, i bili bi smo sretni da ga podelimo sa svakim ko ima problem sa drogama.

 

Dobro došli na vaš prvi NA sastanak. NA zavisnicima nudi zivot bez droge. Ako niste sigurni da li ste zavisnik, ne brinite se oko toga, dolazite na sastanke. Imaćete vremena da se odlučite.

Ako se osećate vrlo nervozno i mislite da svako gleda u vas, niste jedini. Mi smo se osećali isto tako kada smo došli na naš prvi sastanak. Mi kažemo “Ako ti je stomak vezan u čvorovima, verovatno ste na pravom mestu.”  Niko ne prodje kroz naša vrata greškom. Ljudi koji nisu zavisnici ne provode svoje vreme razmišljajući o tome. Ako vi mislite da  jeste, onda je vrlo verovatno da ste jedan od nas. Dajte sebi vremena da nas salušate kako je bilo nama. Verovatno ćete čuti nešto što ce vam zvučati jako poznato. Nije važno da li ste uzimali iste droge kao one koje se momentalno spominju. Nije važno koje ste droge uzimali, ovde ste dobrodošli ako hoćete da prestanete sa uzimanjem. Većina zavisnika ima veoma slična osećanja, i to što se mi fokusiramo na našim sličnostima, radije nego na našim razlikama, je razlog zašto smo od pomoći jedni drugima.

Mozda se osećate beznadežno i uplašeno. Možda mislite da ovaj program, kao i druge stvari koje ste probali, neće raditi. Ili možda mislite da ovaj program radi za nekoga drugog, ali ne i za vas, zato sto se vi osećate drugačijim. Većina se tako osećala u početku. Mi smo nekako znali da ne možemo više nastaviti sa uzimanjem, ali nismo znali kako da prestanemo ili kako da ostanemo čisti. Svi smo bili uplašeni da napustimo nešto što je postalo važno za nas. Veliko je olakšanje kada saznamo da je jedini uslov za članstvo u NA iskrena želja da se prestane sa uzimanjem.

U početku većina nas je bila uplašena i nepoverljiva da proba bilo šta novo. Jedino sto smo bili sigurni je da naši stari načini nisu više radili. I posle prestanka uzimanja stvari se nisu odmah promenile. Često su nam i najobičnije radnje kao vožnja kolima ili telefoniranje izazivale strah i činile nam se čudne, kao da smo postali neko koga mi ne poznajemo. Ovde, gde pomoć čistih zavisnika stvarno pomaže, i mi počinjemo da se oslanjamo na pomoć i podrsku koji su nam neophodne.

Vi verovatno vec mislite: ”Da, ali…” ili “Šta ako…?” Ipak ako imate ikakve sumnje vi možete iskoristiti ove jednostavne sugestije za početak: Idite na sto više NA sastanaka i na njima uzmite sto više telefonskih brojeva da bi ste ih koristili, specijalno kada zelja za uzimanjem bude jaka. Iskušenje nije samo ograniceno na dane i sate kada ima sastanaka. Mi smo čisti zato što smo pozvali pomoc. To što je nama pomoglo, moze isto tako pomoći i vama. Nemojte se stideti ili biti uplašeni da pozovete cistog zavisnika.

Jedini nacin da se ne vratite u aktivnu zavisnost je da ne uzmete prvu dozu. Najprirodnija stvar za zavisnika je da uzima droge. U cilju da se uzdržimo od uzimanja psihoaktivnih supstanci, koje menjaju raspoloženje i svest, mi moramo da prodjemo kroz drastične fizičke, mentalne, emotivne i duhovne promene. Program dvanest koraka NA su put za te promene. Neko je jednom rekao: ”Vi se verovatno mozete očistiti dolazeći na sastanke. Ali ako hocete da ostanete čisti i da se oporavite, vi bi trebalo da prolazite kroz Program dvanest koraka.” Ovo ne možemo sami uraditi. U udruženju NA mi pomažemo jedni drugima u nastojanjima da naučimo i praktikujemo novi način života koji nas odrzava zdravim i slobodnim od droga.

Na vašem prvom sastanku vi ćete sresti ljude sa vrlo različitim dužinama totalne apstinencije. Verovatno ćete se čuditi kako su neki od njih mogli ostati čisti toliko dugo. Ako nastavite da dolazite na NA sastanke i ako izmedju sastanaka ne koristite droge, razumećete kako to radi. Tu je obostrano poštovanje i briga izmedju čistih zavisnika koji su prebrodili bedu zavisnosti. Mi volimo i pomažemo jedni drugima u našem oporavku. Program NA je sastavljen od duhovnih principa koji nam pomažu da ostanemo čisti. Od vas se ništa ne zahteva, jedino ćete dobiti predloge. Ovo udruženje nama daje mogućnost da prenesemo ono što smo pronašli: Čist Život. Mi znamo da treba da ga “poklonimo da bi smo ga odrzali”.

Dobrodošli! Drago nam je da ste stigli dovde, i nadamo se da ćete odlučiti da ostanete. Za vas je važno da znate da ce reč Bog biti spominjana na našim sastancima. Pod tim podrazumevamo Silu koja je veća od nas samih i koja omogućava ono što izgleda nemoguće. Mi smo pronašli tu Silu ovde, u NA, u programu, na sastancima i u ljudima. To je duhovni princip koji nam pomaže da živimo život bez droge dan po dan  ili ako je dan predugačak, onda sat po sat ili minut po minut. Zajedno mi mozemo da uradimo ono sto nemožemo sami. Mi vas pozivamo da iskoristite našu snagu i nadu dok ne nadjete svoju. Doći ce vreme kada ćete i vi poželeti da podelite sa nekim to što je vama bilo poklonjeno.

 

DANAŠNJI TEKST

January 31, 2019
31. januar                                                                            Poverenje   “Samo danas verovaću u nekog iz NA – nekoga ko  veruje u mene i želi da mi pomogne u oporavku.“   v             Učiti se poverenju je rizičan predlog. Naša prethodna iskustva, kao aktivnih zavisnika, naučila su nas da se drugim zavisnicima ne može verovati. Što je najvažnije, mi nismo mogli

samo za danas

samo za danas

Pretraga

Svijet:

Svijet:

Pročitajte:

Pročitajte:

Pogledajte:

Pogledajte: