Category Archives: Živjeti čisto

Zivjeti cisto

Smrt, umiranje, i doba žalovanja

Category : Živjeti čisto

Ovisnici umiru. O tome govorimo u našoj literature, toga se podsjećamo na svakom sastanku kada čitamo da nas na kraju naše bolesti uvijek čekaju “zatvori, ustanove i smrt”, ali kada umre netko od nas mi uglavnom reagiramo onako kako bi reagirao i bilo tko drugi: u šoku smo, nevjerici i boli. Kada izgubimo nekoga svoga koji je umro od ove bolesti, može nam se dogoditi da se vratimo svojim najranijim rezervacijama iz oporavka: pitamo se, radi li uopće ovaj program? Mnogima će se u ovom trenutku vratiti i druge ograde – osjećaj da se ustvari i ne isplati brinuti toliko puno o drugim ljudima, pomisao da se ljubav prema ovisnicima vraća samo patnjom i bolom. Nekima je među nama bilo vrlo teško ostati u Udruženju nakon tako bolnog gubitka. Nije neobični niti to da osjećamo kako drugi tuguju “na krivi način” i da ljudi ne odgovaraju dolično na takvu situaciju. Kada smo bijesni i patimo, lakše je okolo šibati bičem nego osjetiti suosjećanje i povezanost. Međutim, iskustvo nas je naučilo da je upravo to ono što će nam olakšati da iz ovog teškog perioda izađemo čisti, treba proći kroz fazu oplakivanja.

Read More

Zivjeti cisto

Duhovni, a ne religiozni program

Category : Živjeti čisto

 

Svatko među nama ima svoj vlastiti duhovni put. Kada istražujemo svoju duhovnost, mi se nalazimo na putu samo-otkrića. Kada živimo duhovno svjesni, pronalazimo sklad sa Bogom kako ga shvaćamo, sa sobom, i sa drugima. Ne postoji jedan jedini recept za duhovnost. Svatko od nas pronalazi svoj vlastiti put u duhovni život, a to nam daje slobodu da donosimo odluke u vezi toga kako živimo. Na isti način mijenja se naš osjećaj odgovornosti.

Read More

Zivjeti cisto

Ključevi slobode

Category : Živjeti čisto

Kako ova načela prakticiramo u svemu što radimo, ona ostavljaju trag u našem životu, a mi se, primjenjujući ih, osjećamo sve prirodnije i prirodnije. Na primjer, na početku smo možda morali ulagati svjestan napor da bi bili iskreni; a kako s tom praksom nastavljamo, spoznajemo da nam je sve teže i neugodnije lagati, pa tako primjećujemo da nam je normalno biti iskren. Mi smo u osnovi iskreni ljudi, i sviđa nam se da je tako. Neki u toj činjenici vide prisustvo Više sile. Kada se naši nedostaci uklone, mi možda ne osjećamo da smo ih ostavili za sobom. Možda čak i ne primjetimo promjenu sve dok se ne vratimo starom ponašanju i ustanovimo da nam ono više nikako ne odgovara niti funkcionira. Potreseni zovemo svog sponzora jer smo “to opet učinili”, ili već zato što pomišljamo da ponovno postupimo po toj staroj mani. Uviđamo koliko je vremena prošlo otkako nam je takvo ponašanje uopće palo na pamet. Spoznaja o tome kako proći kroz vlastite impulse a da ne postupimo impulsivno, novi je vid slobode. Vremenom, želja da činimo stvari koje se protive našem sustavu vrijednosti počinje nestajati.

Read More

Zivjeti cisto

Bolovi odrastanja

Category : Živjeti čisto

Prije ili kasnije, pokaže nam se prilika ili se sretnemo sa problemom o kojima na sastancima nismo čuli ništa. Ponekad, događaji kao što su prekid veze, gubitak posla, ili promjene u obitelji pokreću poplavu osjećaja koja ne prestaje. Zbog žalosti, neprilika, ili izdaje, možemo se osjetiti užasno usamljeno. U nekim fazama doživljavamo fizičke promjene koje sa sobom nose i emotivne teškoće, kao što su depresija, anksioznost ili duboki strah.

Read More

Zivjeti cisto

Veza sa svijetom oko nas

Category : Živjeti čisto

 

U oporavku gradimo svoje temelje. Kako postajemo sve sigurniji, mi širimo svoje horizonte i ostvarujemo ciljeve o kojima nikada ranije ne bi ni razmišljali. Mnogi se od nas vraćaju u školu, vode karijere i osnivaju obitelji. Redovno se vraćamo kako bi provjerili jesu li naši temelji jaki i na mjestu, te da bi ih učvrstili kada je to potrebno. Takav čvrst temelj ne bi bio potreban kada bi samo podizali šator, ali mi na tim temeljima gradimo nebodere. Ti neboderi moraju biti sigurno utemeljeni kako se radi obnove jedne prostorije ne bi urušila čitava zgrada.

Read More

DANAŠNJI TEKST

January 31, 2019
31. januar                                                                            Poverenje   “Samo danas verovaću u nekog iz NA – nekoga ko  veruje u mene i želi da mi pomogne u oporavku.“   v             Učiti se poverenju je rizičan predlog. Naša prethodna iskustva, kao aktivnih zavisnika, naučila su nas da se drugim zavisnicima ne može verovati. Što je najvažnije, mi nismo mogli

samo za danas

samo za danas

Pretraga

Svijet:

Svijet:

Pročitajte:

Pročitajte:

Pogledajte:

Pogledajte: