Category Archives: Osnovni tekst

Osnovni tekst

Zašto smo ovdje

Tags :

Category : Osnovni tekst

Prije nego što smo došli u Udruženje NA mi nismo mogli da upravljamo svojim životima. Nismo mogli da živimo i uživamo u životu kao drugi ljudi. Morali smo da imamo nešto posebno i mislili smo da smo to pronašli u drogama. Postavili smo drogiranje prije naših familija, žena, muževa i djece. Morali smo da imamo drogu po svaku cijenu. Povrijedili smo mnogo ljudi, ali smo najviše štete nanijeli sami sebi. Nesposobni da prihvatimo ličnu odgovornost, pravili smo sebi probleme. Kao da smo bili nemoćni da se suočimo sa životom kakav on stvarno jeste.

Read More

Osnovni tekst

DVANAEST TRADICIJA UDRUŽENJA NA

 

 

Pažljivo čuvamo ono što imamo, jer kao što ličnu slobodu dobijamo kroz program Dvanaest koraka, tako sloboda grupe izvire iz naših tradicija. Dok je ono što nas veže jače od onoga što nas razdvaja, sve će biti dobro .

 
1.      Zajednička dobrobit treba da bude na prvom mestu – lični oporavak  zavisi od jedinstva u NA.
2.      Za naš grupni cilj, postoji samo jedan vrhovni autoritet – Bog koji nas voli, kakav se izražava kroz našu grupnu svest. Naše vođe ne upravljaju – oni su sluge od poverenja

Read More


Osnovni tekst

SAMO DANAS – ŽIVETI PROGRAM

Tags :

Category : Osnovni tekst

Recite sebi:

SAMO DANAS  u mojim mislima će biti oporavak, život i uživanje u životu bez droge.

SAMO DANAS verovaću u nekog iz NA – nekoga ko veruje u mene i ko želi da mi pomogne u oporavku.

SAMO DANAS imaću program. Pratiću ga najbolje što mogu.

SAMO DANAS uz pomoć NA pokušaću bolje da vidim svoj život.

SAMO DANAS neću se plašiti. U mojim mislima će biti moje novo društvo, ljudi koji se ne drogiraju i koji su pronašli nov način života. Dok idem tim putem, nemam čega da se plašim.

Read More

Osnovni tekst

Osmi korak

Tags :

Category : Osnovni tekst

»Napravili smo spisak svih osoba koje smo povredili i postali voljni da im se svima iskupimo.«

 

Osmi korak je test naše novootkrivenene poniznosti. Cilj nam je da se oslobodimo osećanja krivice koje u sebi nosimo. Želimo bez agresije, ali i bez straha, da se gledamo oči u oči sa životom.

Da li smo voljni da napravimo spisak osoba koje smo povredili i da se očistimo od straha i osećanja krivice koje nam je prošlost nametnula? Iskustvo nam govori da moramo biti voljni da bi ovaj korak imao efekta.

Osmi korak nije lak. On zahteva novu vrstu iskrenosti po pitanju odnosa sa drugim ljudima. Osmim korakom započinjemo proces praštanja. Praštamo drugima, drugi možda praštaju nama, i, konačno, praštamo sami sebi i učimo kako da živimo u ovom svetu. Kada dođemo do ovog koraka treba da smo već naučili da razumemo druge, a ne samo da želimo da drugi razumeju nas. Postaje nam lakše da živimo i pustimo druge da žive svoj život kada znamo oblasti u kojima treba da ispravimo svoju krivicu. U početku to deluje teško, ali kada to uradimo, pitamo se zašto to već davno nismo uradili.

Read More

Osnovni tekst

Šta mogu da uradim

Tags :

Category : Osnovni tekst

Počnite program prvim korakom koji je opisan u prethodnom poglavlju pod naslovom Kako program radi. Kada duboko u sebi potpuno priznamo da smo sasvim nemoćni u pogledu zavisnisti, mi pravimo jedan veliki korak na putu ka oporavku. Mnogi su u toj fazi problemu pristupali sa izvesnom dozom rezerve. Stoga, dajte sebi šansu i budite što temeljniji od samog početka. Pređite na drugi korak, a potom i na ostale. Kako budete napredovali, počećete na sebi svojstven način da shvatate ovaj program. Ako se nalazite u nekoj ustanovi i prestali ste sa uzimanjem droge, možete čiste glave da probate ovaj način života.

Read More

DANAŠNJI TEKST

January 31, 2019
31. januar                                                                            Poverenje   “Samo danas verovaću u nekog iz NA – nekoga ko  veruje u mene i želi da mi pomogne u oporavku.“   v             Učiti se poverenju je rizičan predlog. Naša prethodna iskustva, kao aktivnih zavisnika, naučila su nas da se drugim zavisnicima ne može verovati. Što je najvažnije, mi nismo mogli

samo za danas

samo za danas

Pretraga

Svijet:

Svijet:

Pročitajte:

Pročitajte:

Pogledajte:

Pogledajte: