Author Archives:

Samo za danas

Naša lična priča

Tags :

Category : Samo za danas

12. novembar                                                            Naša lična priča

 

Kada iskreno ispričamo svoju ličnu priču,

neko drugi može da se identifikuje sa nama.”

 

v

 

            Mnogi od nas su čuli zaista nadahnute govornike na konvencijama Anonimnih narkomana. Sećamo se kako je publika bila negde između suza identifikacije i radosnog uzbuđenja. “Jednog dana” – možda pomislimo: “i ja ću biti glavni govornik na konvenciji”.

Pa, za mnoge od nas taj dan tek treba da dođe. Ponekad nas možda zamole da govorimo na sastanku blizu mesta gde živimo. Možda ćemo govoriti na radionici neke male konvencije. Ali ni posle svog proteklog vremena, još uvek nismo “vrući” govornici konvencija – i to je u redu. Naučili smo da i mi, takođe, imamo posebnu poruku da podelimo, makar to bilo samo na lokalnom sastanku pred petnaest ili dvadeset prisutnih zavisnika.

Svako od nas može da ispriča samo svoju sopstvenu priču – i to je to. Ne možemo da ispričamo nečiju tuđu priču. Svaki put kada krenemo da govorimo, mnogi od nas uvide da su sve pametne rečenice i smešne priče izgleda odlepršale iz naših glava. Ali mi imamo nešto da ponudimo. Nosimo poruku nade – možemo i oporavljamo se od svoje zavisnosti. I to je dovoljno.

 

v

 

Samo danas: Ja ću se setiti da je moja iskrena priča ono što delim najbolje. Danas je to dovoljno.


Samo za danas

Od predaje do prihvatanja

Tags :

Category : Samo za danas

11. novembar                                          Od predaje do prihvatanja

 

Tiho se predajemo i dopuštamo Bogu, kako

smo ga shvatili, da se brine za nas.”

 

v

 

            Predaja i prihvatanje su kao zaljubljenost i ljubav. Zaljubljenost počinje kada sretnemo nekog posebnog. Ona ne zahteva ništa osim prepoznavanja objekta zaljubljenosti. Ipak, da bi se zaljubljenost pretvorila u ljubav, potrebno je puno truda. Ta prvobitna povezanost mora biti polako i strpljivo odnegovana u trajnu, izdržljivu vezu.

Isto je i sa predajom i prihvatanjem. Predajemo se kada priznamo svoju nemoć. Polako počinjemo da verujemo da nam Sila veća od nas može pružiti brigu koja nam je potrebna. Predaja se pretvara u prihvatanje kada pustimo ovu Silu u svoj život. Preispitujemo se i dopuštamo Bogu da nas vidi onakve kakvi jesmo. Dopustivši Bogu kako smo ga shvatili pristup u dubine nas samih, prihvatamo još više Božje brige. Molimo ovu Silu da nas oslobodi naših nedostataka i pomogne nam da se iskupimo za greške koje smo napravili. Zatim se upuštamo u novi način života, poboljšavamo svoj svesni kontakt i prihvatamo stalnu brigu, vođstvo i snagu naše Više sile.

Predaja, kao i zaljubljenost, može da bude početak doživotnog odnosa. Ipak, da bismo pretvorili predaju u prihvatanje, moramo da dopustimo Bogu kako smo ga shvatili da se svakog dana brine za nas.

 

v

 

Samo danas: Moj oporavak je više od zaljubljenosti. Ja sam se predao. Danas ću negovati svoj svesni kontakt sa Višom silom i prihvatiti njenu stalnu brigu za mene.


Samo za danas

Strah ili vera?

Tags :

Category : Samo za danas

10. novembar                                                               Strah ili vera?

 

“Bez obzira koliko daleko smo bežali, uvek smo

nosili strah sa sobom.”

 

v

 

            Za mnoge od nas strah je bio stalni faktor u našim životima pre nego što smo došli u Anonimne narkomane. Drogirali smo se jer smo se plašili da osetimo emotivni ili fizički bol. Naš strah od ljudi i situacija dao nam je prikladan izgovor za drogiranje. Neki od nas su se toliko plašili svega da smo bili nesposobni da uopšte napustimo kuću ako se prvo ne izdrogiramo.

Kako ostajemo čisti, menjamo strah za verovanje u udruženje, korake i Višu silu. Kako ovo verovanje raste, naša vera u čudo oporavka počinje da obeležava sve oblasti naših života. Počinjemo da vidimo sebe drugačije. Shvatamo da smo duhovna bića i težimo da živimo prema duhovnim principima.

Primena duhovnih principa pomaže nam da uklonimo strah iz svojih života. Uzdržavajući se od toga da prema drugim ljudima postupamo na štetan ili nezakonit način, otkrivamo da ne moramo da se plašimo kako će se postupati prema nama. Kako praktikujemo ljubav, saosećanje, razumevanje i strpljivost u našim odnosima sa drugima, prema nama se zauzvrat odnose obzirno i sa poštovanjem. Shvatamo da su ove pozitivne promene došle jer smo dozvolili svojoj Višoj sili da radi kroz nas. Počeli smo da verujemo – ne da mislimo, nego da verujemo - da naša Viša sila želi samo najbolje za nas. Bez obzira na okolnosti, otkrivamo da možemo da hodamo sa verom umesto sa strahom.

 

v

 

Samo danas: Ja više ne moram da bežim u strahu, već mogu da hodam sa verom da mi moja Viša sila želi samo najbolje.


Samo za danas

Najbolje osmišljeni planovi

Tags :

Category : Samo za danas

9. novembar                                           Najbolje osmišljeni planovi

 

Naša dela su ono što je važno. Rezultate

prepuštamo svojoj Višoj sili.”

 

v

 

            Ima jedna stara izreka koju ponekad čujemo na našim sastancima: “Ako želiš da nasmeješ Boga, pravi planove”. Kada to čujemo i mi se uglavnom smejemo, ali naš smeh ima neku nervoznu crtu. Pitamo se da li su svi naši pažljivo osmišljeni planovi osuđeni na propast. Ako planiramo veliki događaj – venčanje, povratak u školu ili možda promenu karijere – počinjemo da se pitamo da li naši planovi odgovaraju planovima naše Više sile. U stanju smo da se dovedemo do ludila brigom oko ovog pitanja toliko da odbijamo da pravimo bilo kakve planove uopšte.

Jednostavna činjenica je da zaista ne znamo da li su planovi naše Više sile za naš život urezani u kamenu ili ne. Mnogi od nas imaju svoje mišljenje o predodređenosti i sudbini, ali, bilo da verujemo u te teorije ili ne, još uvek imamo odgovornost da živimo sopstvene živote i pravimo planove za budućnost. Ako odbijamo da prihvatimo odgovornost za svoj život mi i dalje pravimo planove – planove za bledu, dosadnu egzistenciju.

Ono što pravimo u oporavku su planovi, a ne rezultati. Nikada nećemo znati hoće li brak, obrazovanje ili novi posao funkcionisati dok to ne pokušamo. Jednostavno prosuđujemo najbolje što možemo, savetujemo se sa sponzorom, molimo se, koristimo sve dostupne informacije i pravimo najracionalnije planove koje možemo. Što se tiče ostalog, verujemo brizi i ljubavi Boga kako smo ga shvatili znajući da smo se poneli odgovorno.

 

v

 

Samo danas: Ja ću praviti planove, ali neću planirati rezultate. Verovaću brizi i ljubavi moje Više sile.


Samo za danas

Sloboda od ludila

Tags :

Category : Samo za danas

8. novembar                                                            Sloboda od ludila

 

“Da li verujem da bi bila ludost prići nekome i pitati:

Mogu li, molim vas, dobiti jedan srčani udar

ili tragičnu nesreću.”

 

v

 

            Čuli smo da se kaže da, ako nismo zaljubljeni, ne možemo da se setimo kako ljubav izgleda. Isto može da se kaže i za ludost – jednom kad smo je se oslobodili, možda zaboravimo koliko zaista bizarno naše ludo razmišljanje može da bude. Da bismo bili zahvalni za stepen zdravog razuma koji smo vratili u Anonimnim narkomanima, treba samo da se setimo koliko smo zaista bili ludi.

Danas je možda teško zamisliti da možemo da izjavimo nešto tako besmisleno kao: “Mogu li, molim vas, dobiti jedan srčani udar ili tragičnu nesreću?” Niko zdravog razuma neće tražiti tako nešto. U tome i jeste stvar. U svojoj aktivnoj zavisnosti nismo imali zdrav razum. Svaki dan dok smo praktikovali svoju zavisnost, izazivali smo smrtonosnu bolest, ponižavanje, iskorišćavanje, bedu, zatvor, nasilnu smrt, čak i smrt iz čiste gluposti. U tom kontekstu, ideja traženja srčanog udara ili tragične nesreće i ne zvuči toliko čudno. Toliko smo bili ludi.

Program, udruženje, naša Viša sila – zajedno, učinili su čudo. Drugi korak nije uzaludna nada – on je realnost. Znajući stepen ludila koje smo iskusili, možemo više da cenimo čudesnu Silu koja nam je vratila ovoliko zdravog razuma. Za to smo zaista zahvalni.

 

v

 

Samo danas: Ja ću odvojiti malo vremena da se prisetim koliko sam bio lud dok sam živeo svoju zavisnost. Zatim ću zahvaliti svojoj Višoj sili za zdrav razum koji je vraćen u moj život.


DANAŠNJI TEKST

November 12, 2018
12. novembar                                                            Naša lična priča   “Kada iskreno ispričamo svoju ličnu priču, neko drugi može da se identifikuje sa nama.”   v               Mnogi od nas su čuli zaista nadahnute govornike na konvencijama Anonimnih narkomana. Sećamo se kako je publika bila negde između suza identifikacije i radosnog uzbuđenja. “Jednog dana” – možda pomislimo: “i

samo za danas

samo za danas

Pretraga

Svijet:

Svijet:

Pročitajte:

Pročitajte:

Pogledajte:

Pogledajte: