Author Archives:

Samo za danas

Provera spokoja

Tags :

Category : Samo za danas

23. januar                                                                 Provera spokoja

 

“Nedostatak svakodnevnog održavanja oporavka

može da se pokaže na mnogo načina.”

 

v

            Da li si nekada čuo primedbu potpunog neznanca kako je vreme sjajno, samo da bi mu odgovorio: “Grozno je!” Kada se ovo dogodi, verovatno patimo od nedostatka dnevnog održavanja svog programa.

U oporavku život može da postane prilično iscrpljujuć. Možda bežiš od onih dodatnih odgovornosti na poslu. Možda nisi bio na sastanku neko vreme. Možda si bio prezauzet da bi meditirao ili nisi redovno jeo ili dobro spavao. Koji god da je razlog, tvoj spokoj ti izmiče.

Kada se ovo dogodi, neophodno je da preduzmemo akciju. Ne možemo da dozvolimo da se jedan “loš dan”, zajedno sa našim lošim stavom, pretvori u dva, četiri ili nedelju dana. Naš oporavak zavisi od svakodnevnog održavanja programa. Bez obzira šta nam se događa, ne smemo da dozvolimo sebi da zanemarimo principe koji su nam spasili život.

Postoji mnogo načina da povratimo svoj spokoj. Možemo da odemo na sastanak, nazovemo sponzora, odemo na ručak sa drugim zavisnikom u oporavku ili pokušamo da prenesemo poruku novajliji. Možemo da se molimo. Možemo na trenutak da se zapitamo koje jednostavne stvari nismo uradili. Kada naše duhovno stanje krene nizbrdo, možemo da sprečimo propast uz pomoć jednostavnih rešenja.

 

v

Samo danas: Ja ću preispitati održavanje svog dnevnog programa oporavka.


Samo za danas

Škola oporavka

Tags :

Category : Samo za danas

22. januar                                                                   Škola oporavka

 

“Ovo je program učenja.”

 

v

            Učenje u oporavku je težak posao. Stvari koje najviše treba da znamo često su najteže za učenje. Proučavamo oporavak da bi se pripremili za iskustva koja će nam život doneti. Slušajući druge dok dele na sastancima, pravimo mentalne beleške kojima kasnije možemo da se vratimo. Da bi bili spremnini, proučavamo svoje beleške i literaturu između “lekcija”. Baš kao što studenti imaju priliku da primene svoje znanje tokom ispita, tako i mi imamo priliku da primenimo svoj oporavak tokom kriznih vremena.

Kao i uvek, imamo izbor kako ćemo da pristupimo životnim izazovima. Možemo da se uplašimo i izbegavamo ih kao pretnje svom spokoju ili možemo da ih sa zahvalnošću prihvatimo kao prilike za rast. Potvrđivanjem principa koje smo naučili u oporavku, životni izazovi povećavaju našu snagu. Bez ovakvih izazova mogli bi da zaboravimo ono što smo naučili i počnemo da stagniramo. To su prilike koje nas podstiču na nova duhovna buđenja.

Otkrićemo da često posle svake krize nastupa period odmora, što nam daje vremena da se naviknemo na svoje nove veštine. Jednom kad razmislimo o svom iskustvu, pozvani smo da podelimo svoje saznanje sa nekim ko uči ono što smo mi upravo naučili. U školi oporavka, svi smo mi učitelji koliko i učenici.

 

v

Samo danas: Ja ću proučavati oporavak. Pozdraviću izazove, siguran u ono što sam naučio i željan da to podelim sa drugima.


Samo za danas

Jedinstvo i jednoličnost

Tags :

Category : Samo za danas

21. januar                                                     Jedinstvo i jednoličnost

 

“Jedinstvo je imperativ u Anonimnim narkomanima.”

 

v

            Jedinstvo nije jednoličnost. Jedinstvo izvire iz činjenice da imamo zajednički cilj – da se oporavimo i pomognemo drugima da ostanu čisti. Ipak, često otkrivamo da, iako težimo da ispunimo isti cilj, naši načini i metode mogu radikalno da se razlikuju.

Ne možemo da namećemo drugima svoje ideje o jedinstvu, niti da brkamo jedinstvo sa jednoličnošću. U stvari, NA program je toliko privlačan upravo zbog odsustva jednoličnosti. Jedinstvo izvire iz našeg zajedničkog cilja, a ne iz standarda nametnutih grupi od strane nekoliko dobronamernih članova. Grupa koja ima jedinstvo, poteklo iz srca punih ljubavi njenih članova, dopušta svakom zavisniku da nosi poruku na njegov ili njen jedinstven način.

Kada radimo jedni sa drugima u NA, ponekad se ne slažemo oko nečega, ponekad čak i prilično glasno. Moramo da se prisetimo da detalji oko toga kako ćemo nešto da uradimo nisu uvek važni, sve dok držimo svoj fokus na osnovnom cilju grupe. Možemo da vidimo članove koji se žestoko svađaju oko nevažnih stvari kako zajednički nastupaju kada novajlija zatraži pomoć. Neko je bio tu za nas kada smo prvi put ušli u prostorije NA. Sada je naš red da budemo tu za druge. Nama je potrebno jedinstvo kako bismo pokazali novajliji da ovaj način života funkcioniše.

 

v

Samo danas: Ja ću težiti da budem deo jedinstva. Znam da jedinstvo nije isto što i jednoličnost.


Samo za danas

Jedno obećanje, mnogo poklona

Tags :

Category : Samo za danas

20. januar                                       Jedno obećanje, mnogo poklona

 

“Anonimni narkomani nude samo jedno obećanje,

a to je sloboda od aktivne zavisnosti…”

 

v

            Zamisli kako bi bilo da smo došli na vrata Anonimnih narkomana, očajni, sa željom da prestanemo sa drogiranjem, a da su nas dočekali sa reklamom: “Ako samo budeš radio korake i ne budeš se drogirao, oženićeš se, živećeš u mirnom delu grada, imaćeš 2,6 dece i počećeš da nosiš poliester. Postaćeš odgovoran i produktivan član društva i bićeš odgovarajuće društvo kraljevima i predsednicima. Bićeš bogat i imaćeš veliku karijeru.” Većina nas bi, dočekana ovakvim teškim govorom, uz vrisak izjurila kroz vrata.

Umesto ovakvih opterećujućih nebuloza i zastrašujućih predviđanja, dočekani smo sa obećanjem nade – sloboda od aktivne zavisnosti. Osećamo kako nas preplavljuje blaženo olakšanje kada čujemo da više nikada ne moramo da se drogiramo. Neće nas terati da postanemo bilo šta!

Naravno, posle nekog vremena u oporavku, u našim životima počinju da se događaju dobre stvari. Dobijamo darove – duhovne, materijalne, darove o kojima smo oduvek sanjali, ali se nikada nismo usudili da se nadamo da ćemo ih dobiti. Ovo su, međutim, zaista darovi – oni nam nisu obećani samo zato što postajemo članovi NA. Sve što nam jeste obećano je sloboda od zavisnosti – i to je više nego dovoljno.

 

v

Samo danas: Meni je obećana sloboda od aktivne zavisnosti. Darovi koje dobijam su povlastica oporavka.


Samo za danas

Praviti od komarca magarca

Tags :

Category : Samo za danas

19. januar                                             Praviti od komarca magarca

 

Kada prestanemo da živimo ovde i sada,

naši problemi se bezrazložno uvećavaju.

 

v

 

Izgleda da neki od nas prave od komarca magarca sa svojim problemima. Čak i oni koji su pronašli određeni nivo spokoja verovatno su u nekom trenutku svog oporavka preuveličavali svoje probleme, a ako nam se to do sada još nije dogodilo, verovatno hoće kad-tad.

Kad vidimo da smo opsesivni oko neke komplikacije u svom životu, bilo bi dobro da se odlučno prisetimo svega što ide kako treba. Možda se plašimo da nećemo biti u stanju da platimo račune za ovaj mesec. Umesto da sedimo uz digitron i stalno iznova sabiramo svoje dugove, možemo se potruditi da smanjimo svoje troškove. Posle ovog mini inventara, prelazimo na zadatak koji je pred nama i podsećamo se da će se, dok obavljamo svoj deo posla, Viša sila koja nas voli brinuti za naš život.

Ogromni problemi se ponekad zaista pojavljuju, ali ne moramo da ih stvaramo sami. Vera u Boga punog ljubavi, kako smo ga shvatili, svešće većinu naših problema na pravu meru. Više ne moramo da stvaramo haos kako bi osetili uzbuđenje u životu. Naš oporavak nam daje bezbrojne mogućnosti za dramu i uzbuđenja u stvarnom životu.

 

v

 

Samo danas: Ja ću realno sagledati svoje probleme i ustanoviti da oni uglavnom nisu preveliki. Ostaviću ih da budu takvi i uživati u svom oporavku.


DANAŠNJI TEKST

January 23, 2019
23. januar                                                                 Provera spokoja   “Nedostatak svakodnevnog održavanja oporavka može da se pokaže na mnogo načina.”   v             Da li si nekada čuo primedbu potpunog neznanca kako je vreme sjajno, samo da bi mu odgovorio: “Grozno je!” Kada se ovo dogodi, verovatno patimo od nedostatka dnevnog održavanja svog programa. U oporavku život može da

samo za danas

samo za danas

Pretraga

Svijet:

Svijet:

Pročitajte:

Pročitajte:

Pogledajte:

Pogledajte: